Lagano Srbijom

Sa verom i nadom u bolje sutra

2019. godina MINI CLUB Srbija

Krenuli smo na put posle 3 godine, neplanirane pauze. Na našu veliku žalost, izgubili smo neke drage ljude, koji nisu hteli da shvate da je bolest jača od bili koga i bilo čega (2018. godine krenuli smo sa organizacijom relija koji nije bio realizovan te je organizacija pomerena za narednu godinu).

Godina 2019. počela je veoma dobro za ekipu relija Lagano Srbijom. U aprilu te godine zamolio nas je Dalibor Ružić da pomognemo Serbian Classic Mini Clubu da organizuje svečanu vožnju povodom 60 godina od nastanka Mini Morisa. Ideja nam se svidela, pre svega kao mogućnost da sve to uradimo. Kako je rečeno tako je i urađeno. Od 3. do 5. maja vozili smo od Beograda do Ivanjice i Golije.

Kolona je bila sastavljena od članova Srpskog Klasik Mini Kluba iz Beograda i njihovih prijatelja. Osnivači kluba su ljudi sa višegodišnjim iskustvom u organizaciji različitih manifestacija koje za temu imaju stara vozila. Danas SKMK okuplja, pored članova iz Srbije, i brojne druge ljubitelje automobila iz ostalih zemalja. Velika ljubav prema Miniju podstakla je vlasnike da se udruže i organizuju u očuvanju, zaštiti i restauraciji omiljenog auta. Cilj je širenje tehničke kulture, očuvanje istorijskog nasleđa, organizovanje izložbi, takmičenja i druženja njihovih vlasnika. Članovi učestvuju i na dobrotvornim manifestacijama, susretima i izložbama drugih oldtajmer klubova. Zbog svoga rada i uspeha koji su postigli za relativno kratko vreme, odlučili su da u klub prime ljude koji vole engleske automobile, Prihvatili su se i velike obaveze da obeleže značajan datum ukupne automobilske istorije „60 godina MINI MORISA“. U tom naumu smo im svesrdno pomogli.

Mini Moris je 1959. godine postao i ostao legenda. Možda najveću slavu na automobilskoj sceni donele su pobede na elitnim reli takmičenjim kao što su pobede na relu Monte Karlo. Međutim Mini je bio auto koji se svideo svima zbog svojih, uslovno rečeno, malih gabrita u kojim se nalazila prostrana unutrašnjost. Taj i takav mališa ostao je pojam za sve generacije.

Pored Minija, na njegovom rođendanu, bili su u gostima Land Rover, Rover, Austin 1300, Volvo, Alfa Romeo i Nisan.

64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75

 

2019. godina BEOGRAD - GOLUBAČKI GRAD - LEPENSKI VIR - KLADOVO - Transfagarasan - TEMISVAR - KIKINDA

Ono pravo zadovoljstvo i za nas veoma značajna organizacija dogodila se od 13. do 17. jula 2019. godine kada je, konačno, održan 5. Međunarodni reli starovremenskih automobila LAGANO SRBIJOM. Ovaj put naš cilj je bio, kao i 2016. godine, jedan od najlepših puteva za vožnju - Transfagarasan. Put u Rumunskim Karpatima je pre 10 godina proglašen jednim od 5 najboljih puteva na svetu. Autori jedne od kultnih TV emisija o automobilizmu (Top Gear) su se provozali tim putem i snimili emisiju nakon koje je  Transfagarasan postao kultno mesto svetskih ljubitelja vozila. Naša namera da naš 5 reli održimo upravo na jednoj od najboljih staza konačno je zaživela 2019. godine.

Ja, Perica Luković, vam se izvinjavam što ću pažnju da vam za trenutak skrenem na drugu stranu. Naime, 12. maja 2016. godine doživeo sam moždani udar koji sam jedva preživeo. To sam saznao tek posle godinu dana kada je moje zdravstveno stanje dozvolilo. Sve vreme sam razmišljao o tome kako vozim reli, čak i u bolnici dok sam bio potpuno nepokretan. Na svu sreću, zahvaljujući svojoj snazi i želji, uspeo sam da prevazidjem bolest i da pored posledica koje su mi ostale nastavim da radim. Tako sam 2018. godine pokrenuo sve mehanizme potrebne da realizujem reli. Nažalost, u tome nisam uspeo.Tek 2019. godine, moj san sanjan 3 godine konačno je ostvaren uz pomoć Dalibora Ružića, Borka Gainovića, Dragana Marčate i naravno Biljane Marčete, Ivana Mrđena i Zorana Nikolića.

12.08.2019. godine počelo je okupljanje družine putnika željnih novih ne istraženih predela. Došli su nam prvi putnici, zvaničnici Saveza Hrvatske i Slovenije. Uz Dalibora Ružića, predsednika Srpskog sveza za istoriska vozila (SSIV), Antuna Preseckog, predsednika Hrvatskog oldtimer sveza (HROS) i Janko Uratnik predsednik Zveza Slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (Zveza SVS).

Pomenuta ekipa je 13.08.2019. godine u 9 sati ujutro bila primljena u kabinet podpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova gospodina Ivice Dačića. Nažalost Ivica Dačić nije mogao da ih primi jer je bio zauzet dogovorenim obavezama, pa je tu dužnost uzeo na sebe šef kabineta gospodina Vlada Ilić, koji je u prijatnom razgovoru informisan o saradnji i ideji relija. Taj dan bio je bogat za naše goste jer su u Muzeju automobila imali konferenciju za štampu povodom relija.

14.08.2019. godine u 8 sati krenuli smo na dugo očekivani put koji nas je vodio pored Golubačke tvrđave koja nam se ukazala u svoj svojoj lepoti. Posle kraćeg odmora i obilaska zdanja, nastavili smo put prema Lepenskom viru koji nas je dočekao kao starac, ponosan na svoje godine i ono šta je za njihovo trajanje prošao. Odatle smo otišli da ručamo u Kladovo na obali Dunava. Posle lutanja i problema koje smo imali oko jedan sat noću, svi se skupili u Hotelu Posada Vidraru i otišli na spavanje. Odmor i novi dan doprineli su smirivanju situacije i pokretu u nove pobede.

15.08.2019. godine Transfagarasan

Fagaras planine Barrett nalaze se u centralnom delu Rumunije i njima dominiraju vrhovi Moldoveanu (2544 m) i Negoiu (2535 m). Reka Olt uspela je da napravi svoj put kroz planine tako da je ova dolina bila jedini prelaz od severa ka jugu kroz zemlju. Tako se rodila ideja o putu koji bi se popeo do doline Balea. Nakon ogromnog posla, tokom kojeg je 40 neimara izgubilo život, ovaj put je otvoren 20. septembra 1974. godine. Put je dug 92 km, a najviša tačka se nalazi pokraj jezera Balea na 2.040 metara, gde put ulazi tunelom u planinu. Ovakvi prirodni uslovi zahtevali su izgradnju 27 vijaduktova i mostova i 5 tunela među kojima je i najduži tunel u Rumuniji Capra - Balea dužine od 887 metara. Nema sumnje da je Transfagarasan je jedan od najlepših puteva i jedan od najspektakularnijih u Evropi.

Vožnja ovim putem uspeva da spoji adrenalin i zadovoljstvo vožnje izazvano teškom konfiguracijom puta, brojem serpentina sa harmonijom različitih visinskih nivoa, asimetrijom zemljišta i očaravajućim panoramama krajolika. Vozeći se ovim putem pokidaćete sve veze sa realnošću i poput nekog vanzemaljskog bića doživećete najlepše osećaje prirode.

Zanoćili smo u Etno selu u Sibielu gde smo spavali u više pansiona ali to nije smetalo. 16.08.2019. godine posle ukusnog doručka krenli smo prema Temišvaru gde smo stigli u rano poslepodne. Tu smo imali izložbu i predah pred ulazak u Srbiju. Konačno smo u poslepodnevnim satima došli do Kikinde. Tu nas je dočekala moja drugarica Vesna Bjelić Francuski koja je od tog trenutka da kraja našeg boravka bila sa nama i puno joj hvala za sve što je učinila. Naravno, ne smemo zaboraviti ni Marka Markovljeva koji je učinio sve da bi naš boravak bio udoban i lep.

17.08.2019. godina osvanuo je lep dan nagoveštavajući kako će se završiti. Jutro je počelo odlaskom cele ekipe u Muzej ŽERAVICA u Novom Miloševu, koji je reliste ostavio bez reči bogastvom zbirke. Zadovoljni smo otišli na ručak da bi smo vreme pred izložbu proveli u TEER-i, najvećoj radionici skulptura od zemlje i u društvu Mamuta koji je davno živeo na ovim prostorima. Konačno u 17 sati naši ljubimci na točkovima su prikazani publici. O izložbi se i danas priča. Sve je završeno sa večerom koja ja potajala duboko u noć.

Iduće godine nas očekuju nova putovanja i novi predeli.

76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99

Osoba za kontakt

Perica Luković
office@laganosrbijom.com