Lagano Srbijom

Sa verom i nadom u bolje sutra

Reli oldtajmera kroz Srbiju i Rumuniju

(Izvor: Politika)

Peti međunarodni turistički reli oldtajmera „Lagano Srbijom”, u organizaciji Udruženja građana „Pokretač”, počeće danas i trajaće do nedelje, 18. avgusta. Osim kroz našu zemlju, 22 posade će voziti i kroz Rumuniju, a među učesnicima će biti vlasnici starovremenskih vozila iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Na put dugačak 1.202 kilometra oni će krenuti danas u osam časova ispred hotela „Hedonik” u Vrčinu, na auto-putu za Niš. U toku petodnevne vožnje učesnici će, između ostalog, obići Golubac i Lepenski vir, kao i rumunske gradove Sibiju i Temišvar. Reli se završava u Kikindi, posetom tamošnjem Muzeju „Tera”.

Posebna poslastica, zbog koje je trasa vožnje proširena i na Rumuniju, biće obilazak tamošnje staze za vožnju Transfagarašan, jedne od najboljih na svetu.

– Osim promocije saobraćajne kulture i poštovanja propisa, ovom manifestacijom promovišemo i oldtajmere kao industrijsko nasleđe, ali i dobrosusedske odnose država iz kojih dolaze učesnici. Ovo je prvi put posle gotovo tri decenije da će na istom mestu biti predstavnici organizacija ljubitelja starih automobila iz Slovenije, Hrvatske i Srbije – navode organizatori.

Na trasi relija je i Muzej „Žeravica” u Novom Miloševu, čiju jedinstvenu postavku čine traktori proizvedeni u evropskim i američkim fabrikama pre i posle Drugog svetskog rata. Priča o toj zanimljivoj riznici počela je krajem sedamdesetih godina prošlog veka idejom Milivoja Žeravice (1931–2009) da nabavi traktor „fordson” iz 1924. godine, kakav je imao njegov otac.

„Slučajno je od prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji takav model. Kada je otišao da ga pogleda, iznenadio se zatekavši nekoliko sličnih traktora iz tog vremena i odlučio da ih sve otkupi. Do nivoa ugledne zbirke muzej je doveo Milivojev sin Čedomir, a centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki ’hart-par 30’ iz 1920. godine”, ističu u UG „Pokretač”.

Među vozilima koja će učestvovati na reliju biće stari modeli „Opela”, „Fijata”, „Rols-Rojsa”, „Folksvagena”, „Ostina”, „Jaguara”, „zastave 101” i drugih četvorotočkaša.

Osoba za kontakt

Perica Luković
office@laganosrbijom.com