Lagano Srbijom

Sa verom i nadom u bolje sutra

Reli oldajmera „Lagano Srbijom“ stigao u Kikindu

(Izvor: RTS)

Na glavnom gradskom trgu u Kikindi, priređena je prvi put izložba oldtajmera, vrednih četvorotočkaša iz Srbije, Hrvatske i Slovenije koje je okupio reli „Lagano Srbijom“.

Janko Vratnik iz Ljubljane ponosno predstavlja svog ljubimca četvorotočkaša. On je jedan od vlasnika 22 automobila oldtajmera po prvi put izložena na glavnom gradskom trgu u Kikindi. Njegov auto je „trijumf-5-pi", poznatog engleskog proizvođača napravljen u petoj od ukupno sedam serija.

„Uživaš u zvuku motora, uživaš u prirodi, gledaš naokolo. To nije baš auto za autoput, on ide brzo, ali nema razloga, to je gubljenje vremena. To je za uživanje, to je nešto sasvim drugo, to je neka stara tehnika, stara tehnilogija i oblik. Ja kažem ovi automobili su skuplpture na točkovima“, kaže jedan od zaljubljenika u oldtajmere iz Ljubljane, Janko Vratnik.

Po mišljenju Mirka Brkanovića iz Kikinde oldtajmeri imaju dušu, neku svoju posebnu priču. Lepo je imati novi automobil, ali on sa svojim oldtajmerom bez ikakvih problema putuje do Španije.

„Kad je auto održavan nema veze što je oldtajmer, tvrdi Mirko.

Izložba u Kikindi deo je Međunarodnog relija starovremenskih vozila „Lagano Srbijom“ koji se ove godine vozi drumovima Srbije i Rumunije uz posetu jednoj od najboljih svetskih staza „Transfagaršan“.

U ovom reliju učestvuju neki od najskupljih četvorotočkaša koji su obeležili jedno vreme.

„Naše vozilo je „rols rojs korniš-2“ iz 86. godine. To korniš znači da su kabrioleti. Rađen je bio za Ameriku i ima puno više opreme nego što su u to doba imali isti automobili u Europi“, objašnjava Saša Krovat iz Slovenije.

Predsednik Saveza za istorijska vozila Srbije, Dalibor Ružić, ističe da su izloženi vrlo  vredni automobili, čak ima i unikata koji nikada nisu postojali u Srbiji.

Osoba za kontakt

Perica Luković
office@laganosrbijom.com