Lagano Srbijom

Sa verom i nadom u bolje sutra

2015. godina SKORENOVAC – BELA CRKVA – PLANDIŠTE – BELO BLATO - KOVAČICA

Ove godine smo odlučili da vozimo dva relija u dva kraja Srbije.

Prvi reli u junu mesecu vozili smo drumovima Banata od Skorenovca i Kovina, preko Bele Crkve, Vršca, Plandišta do Belog Blata i Kovačice.

Tema je bila „Bogastvo različitosti“ gde smo boravkom u selima i varošima Vojvodine - Banata pokušali da dočaramo bogastvo kultura, gastronomije i načina života u ovom delu Srbije tako da su se učesnici relija susreli sa Sekelj Mađarima iz Skorenovca, Srbima i romima iz Bele Crkve, Rumunima iz Plandišta, Bugarima iz Belog Blata, Slovacima iz Kovačice i mnogim drugima koji obogaćuju život Banata, Vojvodine i Srbije. Pored bogastva kulture, pokazali su nam i bogastvo gastronomije i drugih različitosti koji nas spajaju.

Ukupno smo prešli 520 kilometara po veoma dobrim putevima. Učestvovalo je 20 vozila od kojih je bilo 8 gostiju iz drugih zemlja i 12 vozila iz Srbije. Po prvi put u reliu smo na poziv SSIV imali predstavnike jednog nacionalnog saveza, člana FIVA, ovog puta predstavnike SVS iz Slovenije.

Zajedno sa nama su vozili gospoda Janko Uratnik, Predsednik SVS  u svome TRIUMPH TR 5 PI iz 1968. godine; Vladimir Perkič, Podpredsednik SVS i vodja tehnične komisije za automobile sa AUSTIN HEALEY 100/4 BN2 Le Mans iz 1955. godine; Edi Glavič Predsednik tehničke komisije sa OPEL MANTA SR iz 1971. godina; i Vjekoslav Pislak Predsednik sportske komisije sa FIAT BERTONE  X 1/9 iz 1978. godina. Ovu praksu pozivanja predstavnika nacionalnih saveza nastavićemo i sledećih godina šireći i podstičući dobru saradnju između SSIV i ostalih nacionalnih saveza koji su članovi FIVA.

Sa nama su ovog puta bili novinari iz Kruševca predvođeni Nenadom Miljkovićem iz produkcijske kuće „GULIVER“ koji su snimili materijal koji i danas koristimo.

 

40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51

 

2015. godina LJUBOVIJA - MALI ZVORNIK - LOZNICA -SREMSKA MITROVICA

Drugi reli vozili smo u septembru drumovima Podrinja od Ljubovije preko Malog Zvornika, Loznice, Banje Koviljače do Sremske Mitrovice i tema je bila reka Drina, koja spaja i razdvaja. Drina je reka koja je oduvek bila veštačka granica između istih naroda. Provlači se između planiskih lanaca Srbije i Bosne krivudavo i plahovito stvarajući jedinstveni pejzaž u kojem niste u mogućnosti da ne uživate.

Ideja o organizaciji Drinskog relija starovremenskih vozila Lagano Srbijom potekla je od Bratislava Brace Petkovića, vlasnika najveće kolekcije starovremenskih vozila u Srbiji, izloženih u Muzeju automobila u Beogradu. U dogovoru sa Bracom Petkovićem i ljudima iz Ljubovije pristupili smo organizaciji relija u Ljuboviji i okolnim gradovima Podrinja. Pridružio nam se u organizaciji događaja i Srpski savez za istorijska vozila.

U samoj realizaciji naše namere pridružili su nam se predstavnici opštine Ljubovija, Turističke organizacije Loznica, predsednik opštine Mali Zvornik sa saradnicima i MK Veteran - Sremac iz Sremske Mitrovice. Sa svima smo se dogovorili oko uslova relija i da bude do 12 učesnika kako bi smo videli raspoloženje građana i kako će proteći organizacija.

Izbor vozila je bio selektivan pa smo odabrali vozila 12 proizvođača, iz 6 zemalja, različite starosti i snage. Pošto je u pitanju planinski kraj, kuda smo se kretali, odabrali smo 4 vojna, 7 civilnih vozila i jedan motorcikl. Najstarije vozilo je bilo Jepp Wilis iz 1942. godine koje je učestvovalo u iskrcavanju u Normandiji, a najmlađe iz 1974. godine. Te godine uspeli smo da okupimo članove 7 klubova, a kod osmog smo išli u goste. Svi klubovi se bave očuvanjem i zaštitom tehničkog i kulturnog nasleđa Srbije.

Sa nama su te godine bile i dve ekipe novinara. Ekipa portala “AUTOSLAVIJA“ i ekipa TV serijala „SRBIJA KOJU VOLIM“ koje su na različit ali dopadljiv način pratili reli.

52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63

Osoba za kontakt

Perica Luković
office@laganosrbijom.com